Zandkoekjes bakken

17-03-2018 om 12:40 uur

 

Mijn dochter van 4 ziet mij erg veel in de keuken staan. En dat werkt bij haar erg aanstekelijk. Haar eigen speelkeukentje met ‘nepspullen’ zoals ze het noemt, is lang zo leuk niet als mama’s keuken.
Regelmatig helpt ze mij. Maar niet bij alles kan dat. Daarom laat ik haar met regelmaat helemaal zelf bakken. Dat wil zeggen, samen wegen we de ingrediënten af en zetten we de oven aan. De volgorde van de toe te voegen ingrediënten weet ze ondertussen prima zelf. Aan de kitchenaid mag ik dus ook echt niet zitten. Ze weet zelf hoe alles werkt! Best spannend.. maar ze is uitermate voorzichtig. En trots dat ze is als er een prachtig deeg tevoorschijn komt.

Vervolgens moet het deeg rusten in de koelkast… en dat duurt natuurlijk énorm lang.
Een half uur lang staat ze te trappelen en verzinnen wat voor koekjes ze gaat maken.
We gebruiken altijd standaard vormpjes, maar ook haar eigen fantasie laat ze gaan.
Het lijkt dan ook meer op kleien! Er komen slangen, krokodillen en huizen tevoorschijn.
Het werkblad blijft ze ook bestuiven met bloem. Één groot feest als je dat zelf mag regelen natuurlijk.
Als al het deeg op is, en er ook al wat weggesnoept is zet ik het in de oven. Een warme oven is nog te spannend. De tijd hoef ik niet bij te houden hoor... ze blijft braaf bij de oven zitten tot de koekjes er mooi goudbruin uitzien.
Natuurlijk kan er na het afkoelen een groot versierfeest aan vastgeplakt worden. Lekker met glazuur en sprinkles of snoepjes. Hier worden momenteel alle koekjes ingepakt en uitgedeeld aan familie. (Natuurlijk bewaart ze ook koekjes voor ons, nou ja.. kleintjes voor ons en de grote voor zichzelf). Want niets is zo leuk dan complimenten krijgen over je eigen gebakken koekjes!
Ook enthousiast? Lekker een middagje de keuken in met je kind!
Ik deel hier onder een heel makkelijk recept. En voor je het weet maakt je kleuter ze al zelf! Handig toch, zo’n eigen bakkertje.
Ingrediënten:
1 middelgroot ei 
150 gr koude ongezouten roomboter
100 gr witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
200 gr bloem

Als smaakmaker kun je evt. wat fijne rasp van een citroen of bijv. koek en speculaaskruiden toevoegen.

Verder nodig:
Bloem om te bestuiven
Uitsteekvormpjes
Deegroller
Bakplaat met bakpapier 

Werkwijze:
Weeg alle ingredënten samen met je kind af.
Splits het ei, gebruik alleen de eidooier.
Snijdt de boter in stukjes en voeg dit samen met alle ingrediënten in de mixer. Mix tot het korrelig wordt.
Bij een handmixer daarna verder kneden met de hand. Een sterke staande mixer kan het zelf tot een goede bal kneden.
Vervolgens de deegbal in huishoudfolie rollen. En minimaal een half uur laten koelen/rusten in de koelkast.
Wanneer er kruiden of citroenrasp oid toegevoegd zijn trekt dit ook goed in het deeg, waardoor de smaak beter wordt.

Verwarm de over op 175gr C. 
Het werkblad bestuiven met bloem, evenals de deegroller. 
Vervolgens kan het deeg uitgerold worden en kunnen er koekjes uitgestoken worden.
Wanneer je kind dit erg leuk vindt, en dus steeds weer opnieuw uit blijft rollen en andere vormpjes blijft maken. (Zoals mijn dochter) 
Dan wordt het deeg natuurlijk weer zachter. Het deeg uitrollen wordt lastiger. Aan de smaak zal het niets veranderen.

Als al het deeg op is kunnen de koekjes in een voorverwarmde oven in zo’n 15-20 min afgebakken worden.
Eetsmakelijk!!

 

Lieve groet, Eline van Eline's Sweet Pie

  

Producten | Bestelinformatie | Veelgestelde vragen | Algemene Voorwaarden | Kika Beren | Over Ons | Veiligheid & Privacy | Contact