Een leuke manier om vragen te stellen

03-04-2018 om 07:08 uur

Hoe was het op school? Wat heb je gedaan vandaag? Met wie heb je gespeeld?  Allemaal vragen waar mijn dochter amper antwoord op geeft als ze uit school komt. En als er dan iets uitkomt, komt ze vaak niet verder dan 'leuk' en 'weet ik niet meer'. Ze is te moe of heeft gewoon geen zin een gesprek.

In het begin kon ik me aan haar reacties wel irriteren. Hoezo 'leuk' of 'ik weet het niet meer', je kan toch wel meer vertellen? Zeker toen ze net begonnen was op school, was ik ook erg nieuwsgierig. Je wilt graag dat het goed gaat, ze het leuk vindt en een hoop uit zichzelf verteld maar hier gebeurde het niet. Ondanks dat ze moe was, speelde ze vrolijk, sliep ze goed en ging ze lekker haar gang. Mijn gevoel gaf aan dat het prima was. Toch was ik opzoek naar een ingang om met haar in gesprek te gaan. Tijdens het spelen, ben ik mee gaan spelen en merkte ik dat ik vragen kon stellen en ze ook echt antwoord gaf. Ze begon te vertellen (héél veel) en ik proefde haar enthousiasme. School was echt leuk!

Naast het meespelen ontdekte ik een ander heel fijn hulpmiddel: Slaapklets voor kleuters. Een super boek, wat je naast een gesprek nog veel meer oplevert! Het biedt dagelijks een zelfde bladzijde, waarin je zoon of dochter aangeeft wat hij of zij die dag heeft gedaan. Doordat ze de plaatjes zien en aankruisen, kun je ook gericht vragen stellen: "Je kruist aan dat je een werkje hebt gedaan, wat heb je gedaan? Wat leuk zeg, deed je dit met iemand samen?" Door samen de bladzijde in te vullen kwam er voor ons een heel waardevol gesprek op gang (en werd mijn gevoel bevestigd dat ze het naar de zin had!). Naast het doornemen van de dag, is er iedere dag nog een extra bladzijde. Hier vind je een kort spelletje om even een momentje 1 op 1 te hebben, vragen om over te kletsen en een fijne ontspanningsoefening.

Bij ons heeft het meespelen met mijn dochter en het invullen van het boek een hoop waardevols gebracht. En niet alleen voor mijn dochter, ook voor ons als ouders. Naast dat wat we wisten hoe ze school ervoer, hadden we echt bewust tijd voor haar. Een 1 op 1 moment, een echt gesprek en een heerlijke ontspanningsoefening om rustig naar bed te gaan. Wat is het genieten om fijne momenten samen te hebben.

 

Producten | Bestelinformatie | Veelgestelde vragen | Algemene Voorwaarden | Over Ons | Veiligheid & Privacy | Contact