Mee in de reis van adoptie | Deel 6

16-03-2018 om 06:06 uur

In de weken die volgen maken we met zijn alle grote sprongen.

We gaan steeds beter aan elkaar wennen en papa en mama beginnen hun draai aardig te vinden.  Met horten en stoten uiteraard, zoals dat hoort. We brengen om de avond de jongens naar bed en degene die ze naar bed brengt doet dan ook de nacht en mag de volgende morgen uitslapen. Dat betekend dat ik om de morgen heerlijk de tijd voor mezelf heb in de badkamer. Ik snap niet dat ik mijn getut in de badkamer altijd zo voor lief heb genomen.

Het wordt steeds makkelijker om hun te lezen, we kunnen huil- of driftbuien al vaker incalculeren. En zo af en toe weten we zelfs al hoe we ze snel op kunnen lossen.

Het slapen is soms nog een lastig ding, zo gaat het dagen goed en dan ineens komen er nachtmerries. Zijn er angsten of wil een van de twee helemaal niet naar bed.

Ze moeten hier doorheen maar ik zou ze zo graag beter willen helpen. Ondanks dat ze ons echt al goed verstaan is het gewoon nog erg lastig om uit te leggen voor ze wat ze precies dwars zit.

Wel hebben we een goed ritme te pakken. Op bepaalde dagen gaan we dik een uur de auto in om boodschappen te doen. Dit is altijd een feestje. Zo vaak zijn ze nog niet in winkels geweest en ze kijken hun ogen uit. Ze hebben daar heerlijke broodjes en aangezien we toch lang in de auto zitten mogen ze er voor de terugweg een kiezen. En wij ook natuurlijk, je moet jezelf af en toe ook verwennen. We merken dat ze van de vastigheden en het herhalen zijn. Zodra we een keer iets gedaan hebben moeten we dat als het aan hen ligt altijd doen. Dus als we een keer bananen hebben meegenomen uit de winkel moeten er altijd bananen gekocht worden.

Binnenkort gaan we bij een andere Tesco boodschappen doen. Daar zijn we pas langsgereden en er is rond die winkel iets meer te doen. Kunnen we er een daagje van maken. De jongens verslijten hun zonnebrillen en petten alsof het koekjes zijn en ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Dan dus ook maar gelijk een paar nieuwe halen.

Het is heerlijk weer hier en we hebben een klein opblaasbadje gekocht voor ze. We geven ze beide een lege fles en een teiltje water en laten ze het bad vullen, dit houden ze wel even vol, tot de jongste erachter komt dat dit wel erg veel werk is en hij gooit het teiltje zo in het bad om. De slimmerd.

De speeltuin twee dorpjes verderop is ook een hit. Het ligt tussen bergen in en je kan er ook heerlijke ijsjes halen en dat doen we zo af en toe dan ook maar.

De oudste heeft minder buien waarbij hij dichtslaat. Het is zijn natuurlijke reactie om zo te doen als het te spannend, maar ook als het te leuk wordt. Inmiddels hebben we door hoe we hem daar vrij snel uit kunnen halen en je ziet hem voor je ogen veranderen. Het is geen kind dat heel erg vraagt om knuffels en je merkt dat hij niet zo goed weet hoe hij om positieve aandacht moet vragen. Dit moeten we hem leren en dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je ook aan het begin van een hechtgingsproces staat.

We hebben nog contact met onze tolk/vertrouwenspersoon. Dit is super, als we er niet uitkomen met de jongens door de taalbarrière kan zij ze duidelijk maken wat er aan de hand is. Maar ze kan bijvoorbeeld ook aangeven dat als ze stout doen papa en mama dat niet leuk vinden, maar nog steeds heel veel van ze houden en nooit meer zonder ze willen. Dit soort dingen moeten herhaald en herhaald worden. Woorden zijn nou eenmaal maar woorden en als je drie of vijf bent en je bed uitstapt met het idee om eens te kijken hoe ver je moet gaan voordat papa en mama zeggen dit trek ik niet meer kom ze maar halen, dan zijn de dagen voor ons allemaal erg lang. Maar ook hiervan weten we nou eenmaal dat het erbij hoort en zolang we samen op een lijn zitten en af en toe even met het thuisfront kunnen kletsen om stoom af te blazen komt het helemaal goed.

De jongste trekt erg naar mijn man toe. Waar natuurlijk niks mis mee is maar het is soms gewoon onhandig als ik niks bij hem mag doen terwijl mijn man met de oudste bezig is.

De tip die we van andere adoptieouders krijgen is om te gaan zwemmen met ze.

Dit doen we dan ook al snel in een prachtig zwembad. Je zwemt daar in de grotten en ze hebben verschillende baden die heerlijk verwarmd zijn. Het is hun eerste keer en dat is duidelijk ze merken. Maar na een paar minuten zijn ze los, ze springen van het randje af en we mogen ze de lucht ingooien. Mijn man houdt de oudste vast en ik de jongste zodat hij even afhankelijk is van mij en zijn vertrouwen aan mij moet geven. Dit gaat echt heel goed en zonder dat hij het zelf doorheeft groeit onze band. Dit gaan we vaker doen!We komen, als we gaan omkleden een Nederlandse man tegen met zijn Hongaarse vrouw. We staan even te kletsen met ze en de vrouw vraagt of ze met hun mag praten. Ze geeft duidelijk aan wat ze gaat zeggen maar de jongens vinden het maar niks, ze kruipen helemaal in ons. Voor ons een goed teken, wij zijn hun veilige haven.

Na het zwemmen gaan we langs de McDonalds daar, zoals dat natuurlijk hoort als je een zwemfeestje gehad hebt. Ook dit slaat goed aan, we hebben alleen een kleine aanvaring met de jongste. Ze zijn beide nogal van het eten en als dat op de grond ligt maakt dat geen verschil. Ik probeer hem uit te leggen (voor de duizendste keer) dat dat vies is en dat we genoeg te eten hebben voor hem. Maar hij weigert zijn patatje af te geven en gilt heel de toko bij elkaar. Buiten maar even afkoelen samen, waar hij ook niks kapot kan maken. Als mijn man en onze oudste klaar zijn met eten komen ze naar buiten en gaan we naar het huisje. Na een paar minuten vallen ze in slaap en we moeten ze echt wakker maken als we bij het huisje zijn. Van de bui van net is niks meer te merken en ze gaan weer vrolijk spelen.

Op naar het volgende avontuur. Dan komt de voogd van de jongens kijken hoe het gaat.

   

Kijk ook eens bij de andere delen van het adoptie verhaal. 
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5

Heb je vragen aan Janet, of wil je ook je ervaring delen? Stuur gerust een mailtje naar info@tweeonsgeluk.nl of stuur een privebericht op Facebook. 

Producten | Bestelinformatie | Veelgestelde vragen | Algemene Voorwaarden | Over Ons | Veiligheid & Privacy | Contact